Tevékenységek

Bibliaóra

Egyházközségünkben sokféle tevékenység zajlik. A jellegzetesen vallási alkalmak mellett rendszeresen szervezünk koncerteket, könyvbemutatókat, kiállításokat, előadásokat. Alább az állandósult tevékenységekből mutatunk be néhányat azzal a szándékkal, hogy felkeltsük az érdeklődését és meghívjuk általuk a közösségünkbe. A Biblia több ezer év vallási kultúrájának, az ember Istent kereső tevékenységének összetett irodalma. Kevés olyan kézenfekvő önreflexív és csoportdinamikai folyamat kínálkozik, mint a Szentírás jelentésrétegeit feltárni, közösségben azok relevanciáját saját életünkre megkeresni. A bibliaórákat a lelkész vezeti, aki egyetemi szinten is oktatja a bibliai tárgyakat. A találkozókra hétköznap este 6 órától kerül sor. Ezen alkalmakról a havi programból lehet tájékozódni. Kíváncsiskodókat és visszatérő tagokat egyaránt szeretettel várunk!

Daláda

A gyülekezet múltjában nem egy újkeletű dolog, hiszen a múlt század első felében működő dalárda tette színessé az istentiszteleti és ünnepi alkalmakat. Ezért is szeretnénk ismét teret adni a szívünkből jövő éneklésnek, hogy lehetőséget nyújtsunk mindazoknak, akik örömmel énekelnek együtt. Míg egy kórusban fontos, hogy a szólamok tisztán szóljanak, a dalárda esetében a művésziesség helyett az öröméneklés az elsődleges.

Ezen alkalmakra a magyar népzene hatalmas palettájáról választunk dalokat, hiszen ezek az őseink lelkivilágát idézik fel bennünk, és a dallamok belőlünk fakadnak.

Ifjúsági egylet

A fiatalok saját szervezeti egységeket hoznak létre, amelynek Kárpát-medencei ernyőszervezete az ODFIE. Vannak, akik a klasszikusabb egyletezés formáját gyakorolják, havi rendszerességgel szombat délután közös, saját szervezésű tevékenységre gyűlnek össze. Mások mentálhigiénés önismereti csoportban vesznek részt. Ismét mások programorientáltan szerveződnek, kirándulások, önkéntes akciók, kulturális események mentén. A csoportok nyitottak, érdeklődését jelezze, és könnyen megtaláljuk az Önnek leginkább alkalmas formát.

ImaÉj

A lelkész saját imaéletét nyitotta meg, és hívja azokat, akik különösen mély lelki-spirituális élményre vágynak. A hónap harmadik vagy negyedik péntek estéjén kerül sor arra a tevékenységre, amelyet a Lk 6,12 ihletet: „Ezekben a napokban történt, hogy kiment a hegyre imádkozni. Az egész éjszakát Isten imádásában töltötte.” A tevékenység jellege alkalomról-alkalomra változik, de minden esetben van egy rövid eligazítás, és minden esetben a Csend jelenlétében való feltárulkozás áll a középpontban. Hogy ez mit hoz felszínre, azt előre senki nem gondolja.

Magyarkút

Családi napokat tartunk minden évben kétszer a gyülekezet magyarkúti Fenyőliget vendégházában. Egyikkel a tavaszt köszöntjük, másikkal a nyarat búcsúztatjuk. A vidám majális jellegű együttlét gazdag étkezése batyus módon és a családok bográcsos főzésre-sütése által áll elő, míg a gyermekek és fiatalok szabadidős és irányított foglalkozáson vesznek részt. A találkozó ünnepi pillanata a szabadtéti istentisztelet, ahol a madarakkal versenyben énekelhetjük a zsoltárt. A kalandosabb kedvűek a találkozó után vezetett túrára indulhatnak a környék mesés szépségű tájain.

Kirándulások

Gyalógtúrákat és autóbuszos kirándulásokat havi rendszerességgel szervezünk. Tematikus túráink az elmúlt időszakban a Budapest környéki kilátókat vették célba.

Nőegylet

A gyülekezeti élet sajátos belső motorját képviselik az összehangoltan tevékenykedő nők. A Nőegylet tevékenysége betagolódik az országos szervezetbe (MUNOSZ) és az UNOSZ (www.unosz.unitarius.org) munkájába. A nőszövetség elnöke

Sigmund Júlia
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szeretetszolgálat

A gyülekezet rendszeres szeretetszolgálati tevékenységet fejt ki. Adakozóként vagy önkéntesként minden jószándékú ember segítségét örömmel fogadjuk.
Vezetője:

Zoltán Csaba
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kiadványok

A gyülekezet saját negyedévi kiadványa a Hírlevél. A levelező listán igényelhető. Az Egyházkerület fontosabb kiadványa az Unitárius Élet.
http://www.unitarius.hu/unitarius-elet-2019
Az egyetemes egyház periodikáiból figyelmükbe ajánljuk a havi gyülekezeti kiadványt – Unitárius Közlöny
https://unitarius.org/document/unitarius-kozlony/–
illetve a negyedévi – Keresztény Magvető
https://kermagv.unitarius.org/
– teológiai folyóiratot.

Minden jog fenntartva!   bue 19x27   Budapesti Unitárius Egyház